Inget Danmarksbesök för Trump

Tidigare blev det känt att USA’s president Donald Trump åter igen lagt ett bud på Grönland och uppvaktat Danmarks regering om ärendet. Svaret har varit iskallt och Grönlands styrande har uppfattat det hela som ett skämt. Trump ställer nu in sitt planerade Danmarksbesök, vilket många tolkar som en protest mot det negativa gensvar han har fått angående en försäljning av Grönland.

Inte första gången

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har kommenterat att hon på inga villkor ens vill diskutera en försäljning. Hela iden låter nog som ett skämt för många men faktum är att USA’s tidigare köpt exempelvis Alaska och även långt innan Trumpseran diskuterat ett eventuellt bud på Grönland, men det var över hundra år sedan. Trump kommer från företagsvärlden och är van att man lägger bud på fastigheter och mark lite som man vill, menar många experter. Grönland är en viktig strategisk punkt för USA, som dock redan har en flygbas där. Danmarksbesöket var inplanerat till 2-3 september och på agendan fanns att diskutera det geopolitiska läget kring Arktis och att träffa näringslivsledare. Det är förmodligen närheten till Ryssland som intresserar det amerikanska försvaret med dess möjligheter att kunna bygga ut landets militära försvar. Danmark och USA ingår som bekant redan i Nato vilket innebär att USA redan har en viss aktivitet med militärer på ön.

Idén verkar kommit på en golfrunda, eller?

Donald Trump kommenterade först sitt utspel efter en tio dagars semester på sin golfklubb i New Jersey. “Det skulle vara trevlig att äga Grönland” sade presidenten då som menade att idén egentligen var en stor fastighetsaffär. Det danska utrikesministeriet var snabba med att besvara på utspelet med att påstå att det var en absurd idé. Trump har alltså nu igen velat ta upp frågan och han verkar inte lyssnat på det negativa svaret han fick då han första gången tog upp frågan. Kanske skulle han behöva ett par bättre hörlurar, exempelvis ett par trendiga airpods som skulle möjliggöra att ge ett mer kristallklart besked.

Världens största ö

Grönland är världens största ö, sett till ytan, och har en befolkning på ca 56 000 invånare. Ungefär 80 procent av landets yta består av is och den del som isen inte ligger på är ungefär lika stor som Sverige. Enligt experter har det bott människor på platsen de senaste 4500 åren och det var vikingar som först kom dit österifrån på 900-talet. I början av 1700-talet började en viss kontakt med Skandinavien etableras och landet har varit en dansk koloni sedan 1814. Det dröjde dock till 1979 innan Grönland fick självstyre, vilket innebär att Danmarks monark är statsöverhuvud och att Danmarks regering bland annat sköter utrikespolitiken. 2009 fick Grönland äganderätten över öns naturtillgångar med vissa förbehåll, den största inkomstkällan till landet jämte fiske är bidrag från Danmark.

shesha