Svenska VM-framgångar i orientering

Det blev svenskt guld på herrarnas stafett, mycket på grund av en makalös slutsträcka.

Det såg ut att bli VM-brons för dagen efter en miss av Emil Svensk, men Gustav Bergman ville annat och lade på en ordentlig slutsträcka. Det räckte hela vägen fram till VM-guld. Ett sensationellt sådant om man ska lyssna till experterna. Damernas stafettsträcka blev inte mindre spännande och även de tog hem VM-guldet. Dubbelt upp alltså i stafetten under årets VM i orientering.

Hela fyra guld

I och med guldet på stafetten har Sverige tagit fyra guld på sex tävlingar, vilket måste sägas vara ett väl genomfört VM. Det var nära fem år sedan herrarna tog ett guld på distansen, och guld på både herrarnas likväl damernas stafett har inte hänt sedan 1976. Så det är rejält glada miner i det svenska lägret när orienterings-VM nu sammanfattas. Orientering har goda anor i Sverige och är en komplicerad sport, särskilt när det börjar bli mörkt i skogarna. Svenska orienterare är dock vana vid att hantera det mörka halvåret som drabbar oss i norden och nordbor överlag har vant sig att leva med periodvis dåliga ljusförhållanden. Den som vill lysa upp sin tillvara kan kolla in en smart fasadbelysning från byggvaruhuset Buildor, som motar bort det värsta vintermörkret.

Miss av Finland räddade Sverige

Innan guldet var bärgat för herrarna såg det alltså rätt mörkt ut, när Emil Svensk lämnade över till Gustav Bergman, som då gick ut som trea i spåret. Emil Svensk berättade själv att han nog gjorde “en rejäl miss” under sina andrasträcka. Det gällde en envis kontroll som vägrade visa sig. Han berättar för SVT sport att han helt tappade bort sig, och att det för stunden kändes riktigt tråkigt. Den svenska missen i skogarna ledde alltså till en något svårt utgångsläge för Bergman som fick gå ut 1.22 efter det ledande Norge, och strax bakom tvåan Finland. För Finland var det Miika Kirmula som denna runda istället stod för den stora missen på slutsträckan, vilket Bergman utnyttjade och förde upp Sverige på andra plats. Norge var sedan inte sämre än att även de fick ett större problem med en kontroll och Bergman som fått blodad tand efter att ha sprungit ikapp Finland, kunde nu komma upp i ledningen. Det var den femte kontrollen som ställde till det för de båda nordiska grannländerna och Sverige kom relativt snart upp i en solklar ledning. Bergman berättar efteråt att han redan efter varvningen av banan förstod att det började luta åt en första plats, då han såg hur stressad norrmannen såg ut.

Framtiden ser ljus ut

Det ser ut som att svensk orientering nu går en ännu ljusare framtid till möttes. Förväntningarna skruvas nu upp rejält inför kommande tävlingssäsonger och det gäller att löparna orkar med den pressen som framgångar även medför. Allt pekar dock på att vi kan få se riktigt fina resultat under kommande världscuper och tävlingar.

shesha