Turbulens på dramaten

Dramaten är en teater i Stockholm som delvis finansieras av staten. Det är här man får stor del av vårt statliga kulturarv om man befinner sig i huvudstaden. Dock kanske det är många som har uppmärksammat att det har varit mycket skriverier om Dramaten och de som jobbar där den senaste tiden. I följande inlägg kommer du att kunna läsa om vad det är som har hänt och vad det är som har gjort att Dramaten har hamnat i den situation de nu befinner sig i.

Både extern och intern kritik

Det har kommit kritik både från de som jobbar på Dramaten, och de som inte gör det. Eftersom en del av verksamheten finansieras av staten menar många skattebetalare att de också har något att säga till om i det här läget. Det som har gjort att så många är upprörda är kulturen som uppenbarligen finns på Dramaten, där män får bete sig som de vill utan konsekvenser. Speciellt en dokumentär om kvinnomisshandel som SVT gjort fick stor uppmärksamhet, mer om det längre ner.

Dokumentären om Josefin Nilsson

Det var under 1990-talet som Josefin Nilsson inledde ett förhållande med en man. Hon polisanmälde honom till slut eftersom han hade misshandlat henne. Hon hade varit för kär och förblindad av kärlek för att kunna lämna honom, men när hon väl tog tag i det och polisanmälde, dömdes han. Trots en villkorlig dom blev hon ändå inte lämnad ifred. Hon skulle skriva en bok om hur hon hade blivit behandlad, och om hur människor i hennes närhet, på arbetsplatsen men även i privatlivet, faktiskt inte ingrep alls.

I kölvattnet av #metoo

Det här hände långt innan #metoo, och dessvärre hade Josefin redan gått bort när den kampanjen drog igång. Det är precis som att hon var lite före sin tid, eller kanske man ska säga att alla andra var lite efter. Idag är det i alla fall stora diskussioner om hur män skyddar varandra, och hur man kan få fortsätta ha kvar sitt jobb inom kulturen även om man har brutit mot lagen och blivit dömd. En del menar att det här är länge sedan och att det är onödigt att gå in mer på det här just nu, men faktum är att många blir utsatta även idag och Josefin kan vara ett bra exempel för att få andra att förstå hur viktigt det är att man talar om problemen.

VD Eirik Stubø lämnar sin post på dramaten

Det nya som har hänt på Dramaten nu är att den nuvarande VD:n kommer att få avgå. Kanske har det blivit lite för mycket för Eirik Stubø med all media som skriver om vad som händer på arbetsplatsen just nu. Vi får se vad som kommer att hända i framtiden med Dramaten och om det som har hänt leder till fler ringar på vattnet.

shesha