Vart tar skattepengarna vägen?

I Sverige bygger systemet på att alla som jobbar ska betala skatt och de som tjänar mer betalar mer, medan de som tjänar mindre kommer att få betala mindre.

Skattepengarna ska investeras i landet för att vi ska få välfärd

Alla svenskar som bor och lever i Sverige ska betala skatt för att kunna ta del av de förmåner som vi faktiskt har. Det här är något som en arbetsgivare brukar sköta åt genom att dra en preliminär skatt, som man sedan får godkänna i sin deklaration.

Men vad händer med pengarna egentligen?

Nu finns det dock inspektioner som slår larm eftersom mycket av skattepengarna tydligen inte går dit de ska. Det här är väldigt tragiskt och en summa på 135 miljoner har som de säger “slarvats” bort. Förutom att det är tragiskt är det helt ofattbart att så mycket pengar kan försvinna, och det är något som politikerna måste ta på största allvar.

Vad kan privatpersoner göra?

Ibland kan man som privatperson känna sig lite hjälplös när det gäller hur man ska hålla koll på att pengarna används på rätt sätt. Men det man faktiskt kan göra är att man engagerar sig politiskt och säger till om saker och ting på lokal nivå. Man behöver inte försöka lyckas som politiker på nationell nivå för att kunna ha inflytande. Även de lokala arbetena är också viktiga och det är väldigt bra om fler och fler engagerar sig för att vi ska kunna leva i ett bättre samhälle.

shesha