Kundrelationer under coronapandemin

År 2020 har varit ett år som inneburit många förändringar i vårt sätt att leva. Det som började som ett virus vars påverkan endast var på en stad i Kina fortsatte sedan att spridas över världen på ett sätt som många aldrig hade kunnat förutspå. Förändringarna som vi har fått göra innefattar bland annat våra jobb och kunder, på både gott och ont.

Covid-19

Coronavirusets första fall rapporterades den 31 december 2019, i den kinesiska staden Wuhan. I Europa bekräftades de första fallen den 24 januari 2020. Viruset, som sprids genom kontakt mellan människor eller hostningar och nysningar, har en dödlighet på cirka 0,6 till 0,7 procent, enligt studier från Folkhälsomyndigheterna. I Sverige är det just nu omkring 7667 personer som har avlidit, och i hela världen är det cirka 1,64 miljoner dödsfall. Som tur är har den första vaccinationen mot viruset redan skett och det dröjer inte länge förrän vaccin godkänns i Sverige.

Betydelsen av kundrelationer

Kundrelationer är mycket viktiga oavsett vad ditt jobb är. Därför finns det till exempel olika CRM system som hjälper dig att aktivt jobba med kundrelationer. Bra relationer är alltså absolut nödvändiga. Om du exempelvis jobbar på en bank så vill du att kunderna ska vara nöjda med arbetarnas bemötande samt de tjänster som ni erbjuder. Jobbar du i en restaurang är fallet detsamma. Om kunderna inte trivs så har de ingen anledning att komma tillbaka, utan kan lika gärna gå till en annan bank eller en annan restaurang. Ett riktigt bra bemötande kan leda till ett gott rykte för din verksamhet. På så sätt kan du locka till dig kunder utan att ens ha haft kontakt med dem ännu.

Covid-19 och dess påverkan på kundrelationer

De flesta arbeten innebär att någon form av kontakt förekommer. På grund av coronapandemin så har denna kontakt nu minskat. Vi får inte längre ta i hand, eller vara för nära varandra. Möten som skulle ha skett i person sker numera som videomöten. Något positivt som coronapandemin ändå har visat är vår förmåga att anpassa oss efter den rådande situationen. Vi gör det för att vi respekterar kunder och anställda och vill att världen så fort som möjligt ska kunna återgå till hur den var. Bland annat så har människor börjat att beställa hem matvaror istället för att behöva trängas i en affär. De som ändå går i affärer har också gjort förändringar genom att hålla avstånd till sina medmänniskor. Tyvärr så är alla inte lika förstående och inom handeln finns problemet att butikspersonal blir utsatta då kunderna ej följer restriktionerna.

shesha