Så fixar du bilköpet på bästa sätt

Du läser om nya och intressanta bilar och jämför dem med bilen som står på uppfarten eller i garaget. Det är dags att sälja bilen. Hur fixar du bilköpet på bästa sätt?

Sälja din bil

En orsak till att många fortsätter att köra sin gamla bil är att det känns jobbigt att sälja bilen. Det kräver att du lägger ut en annons på Blocket, mobilen ringer och folk hör av sig. Sedan behöver du lägga tid på att visa upp bilen. Det tar faktiskt mer tid än man kan tro. Ett annat problem är vad du ska ta för bilen. Du behöver uppskatta och värdera din bil. Lättare sagt än gjort. Men du kan faktiskt sälja din bil på ett mycket enklare sätt utan att du behöver värdera bilen själv. Om du vänder dig till Riddermark Bil kommer de att både värdera och hämta din bil och det enda som du behöver göra är att få betalt. De sköter allt och hämtar bilen oavsett var du bor i Sverige. Enklare än så kan det inte bli att sälja. När du säljer din bil till Riddermark Bil kan du också köpa bil av dem. Kolla vad de har för bilar till salu på hemsidan, så kan de hämta din gamla bil och du får samtidigt din nya bil hemkörd.

Köpa ny bil

Det flesta som köper en ny bil köper ju egentligen en begagnad bil. Det fungerar bäst för de flestas plånbok. Men när du ska köpa en “ny” bil är det ändå smart att läsa olika bilnyheter, så att du vet vad som finns på marknaden. Just nu är elbilar och hybridbilar mycket eftertraktade. Många vill köra så klimatneutralt som möjligt och väljer då en miljöbil. När du ska köpa bil är det smart att dels tänka på hur mycket bränsle bilen kräver, dels skattesatsen. Kör du väldigt mycket, särskilt utanför city, så kan du tjäna på att köpa en dieselbil. Annars är det ofta bättre att köpa en bensinbil.

Vilka behov har du?

Förutom att titta på hur mycket en bil drar, så måste du utgå från dina/din familjs behov. Om du främst kör i stan kan du satsa på en mindre bil. Mindre bilar drar ofta mindre och är lättare att parkera. Har du sommarstuga som ligger i slutet av en skogsväg eller längst med en grusväg med gropar, så är det smart att titta på bilens markfrigång. Det finns små bilar med hög markfrigång, som Mini Cooper Countryman, och större bilar som faktiskt nästan slickar vägen.

Det är också klokt att tänka igenom hur mycket bagageutrymme som du behöver. Både i vardagen och på semestern. Gillar du att åka på långa bilsemestrar med husvagn eller tält? Eller föredrar du att bara svänga in på närmaste hotell och sova där? Innebörden av både semester och frihet är individuellt. Tänk igenom vilken slags bil som du och din familj behöver för både vardag och semester, så blir ni nöjda med ert köp.

shesha